تأثیر سرمایه فکری در کاهش احتمال وقوع آشفتگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
قسمتی از متن پایان نامه :
.
– مقدمه
در این فصل از پژوهش به اظهار مشکل پژوهش، اهمیت و ضرورت پژوهش، اهداف پژوهش، پرسش و فرضیههای پژوهش و تعریف عملیاتی واژههای مورد بهره گیری در پژوهش میپردازیم. همچنین پس از معرفی متغیرهای مورد بهره گیری در پژوهش مدلهای رگرسیونی مورد بهره گیری در پژوهش نیز ارائه میگردد و در پایان فصل محتوای فصل
های بعدی پژوهش نیز ارائه میگردد.
1-2- تعریف و اظهار مسأله پژوهش
سرمایه فکری یک سازمان داراییها و منابع ذهنی و نامشهودی می باشد که سازمان با برگرداندن آنها به فرآیندهای جدید، کالا و خدمات به خلق ارزش میپردازد. در گذشته از هر صد دلار سرمایهگذاری در سهام شرکتهای تولیدی آمریکا، درصد زیادی از این سرمایهگذاری صرف داراییهای مشهود میگردید و داراییهای مشهود سهم عظیمی از ارزش بازار شرکتها را در بر میگرفتند. اما در چند سال اخیر، درصد زیادی از ارزش بازار شرکت را سرمایههای فکری تشکیل میدهد. این افزایش نسبت داراییهای نامشهود به کل ارزش بازار شرکتها، اهمیت در نظر داشتن سرمایه فکری را نشان میدهد (چنگ، لین، هسیآو و لی[1]، 2008).
از سوی دیگر، آشفتگی مالی و در نهایت ورشکستگی، زیانهای سنگینی را برای سهامداران، مدیران، شرکتها و اقتصاد کشور ایجاد میکند. نتایج تحقیقات نشان داده می باشد که شرکتهایی که از سطح کمتری از کنترل و تمرکز روی داراییهای نامشهود خود برخوردارند پیش روی شرکتهایی که نسبت به این داراییها و بطور اخص سرمایههای فکری توجه کافی میکنند، دارای عملکرد و بازگشت سرمایه ضعیفتری هستند و نوسان قیمت سهام این شرکتها بیشتر بوده می باشد و احتمال وقوع آشفتگی مالی در این شرکتها بیشتر می باشد (برامهندکار، اریکسون، اپلبی[2]، 2007). داراییهای فکری سازمان مهمترین بخش دانش سازمانی می باشد و نیاز به شناخت و اندازهگیری دارد. داراییها در تعیین جایگاه یک شرکت در عرصه بینالمللی و در تعیین ارزش شرکت بسیار مؤثر هستند. داراییهای نامشهود هر شرکت بطور موجز عبارتند از: نام تجاری شرکت، مشتریان وفادار شرکت، کارکنان راضی، کارکنان خلاق، فرهنگ سازمانی منعطف و پویا، مدیران کارآمد و لایق، جو ریسک پذیری سازمان، تصور خوب از شرکت در نزد مشتریان. برای مثال ارزش مارک تجاری کوکا کولا چندین برابر کل ارزش داراییهای این شرکت می باشد. این دسته داراییها در ایجاد مزیت رقابتی بلندمدت برای شرکتها تأثیر بسزایی دارند. شرکتهایی که بتوانند این داراییهایشان را به خوبی تشخیص دهند و آنها را مدیریت کنند، نسبت به رقبایشان از عملکرد بهتری برخوردار خواهند بود. به بیانی دیگر مدیریت صحیح این داراییها در موفقیت شرکتهایی که در دنیای پر رقابت امروزه فعالیت می کنند تأثیر انکارناپذیری دارد. سرمایه فکری مبحثی می باشد که به مدیریت و اداره این دارایی ها می پردازد (مار و اسچیوما، 2004). مدیریت سرمایه فکری برای موفقیت بلندمدت یک شرکت بسیار مهم تشخیص داده شده می باشد و بر احتمال وقوع آشفتگی مالی در شرکت مؤثر می باشد (برنان و کونل، 2000). به گونه اختصار میتوان اظهار نمود که این پژوهش به دنبال مطالعه ارتباط بین سرمایه فکری و احتمال وقوع آشفتگی مالی در شرکت خواهد بود و نتایج این پژوهش میتواند دلیلی برای اثبات این مشکل باشد که کمبود سرمایه فکری در شرکت احتمال وقوع آشفتگی مالی را افزایش میدهد.
[1] Cheng, M. Y.; Lin, J. Y.; Hsiao, T. Y.; Lin, T
[2] Bramhandkar, A, Erickson, S, Applebee, I
سوالات یا اهداف پایان نامه :
– اهداف پژوهش
هدف اصلی، مطالعه ارتباط سرمایههای فکری و احتمال وقوع آشفتگی مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
اهداف فرعی
1- مطالعه ارتباط سرمایه ساختاری و احتمال وقوع آشفتگی مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
2- مطالعه ارتباط سرمایه انسانی و احتمال وقوع آشفتگی مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
3- مطالعه ارتباط سرمایه مشتری و احتمال وقوع آشفتگی مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران.
1-5- پرسشها و فرضیههای پژوهش
1-5-1- پرسشهای پژوهش
1-5-1-1- پرسش اصلی پژوهش
آیا ارتباط معناداری بین سرمایه فکری و اندازه آشفتگی مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هست؟
1-5-1-2- پرسشهای فرعی پژوهش
1- آیا ارتباط معناداری بین سرمایه ساختاری و احتمال وقوع آشفتگی مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هست؟
2- آیا ارتباط معناداری بین سرمایه انسانی و احتمال وقوع آشفتگی مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هست؟
3- آیا ارتباط معناداری بین سرمایه مشتری و احتمال وقوع آشفتگی مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هست؟